środa, 24 kwietnia 2019

Syrop z mniszka lekarskiego




Czas na przetwory z kwiatów mniszka lekarskiego, właśnie pięknie kwitnie.




Przepisów z wykorzystaniem jego kwiatów na syropy, miody, konfitury i octy jest bardzo  wiele. Ja polecam przepis na syrop z samych płatków mniszka lekarskiego z pomarańczą i cytryną. Ze wszystkich przepisów na syropy i miody to on właśnie najbardziej smakuje mojej córce. To ona pierwsza smakuje to co uda mi się zrobić🙂

Przybliżone proporcje na syrop:
- 3 szklanki wyskubanych płatków mniszka lekarskiego
- 2 pomarańcze
- sok z jednej cytryny
- 2-3 szklanki cukru
- 4 szklanki wody

Wyskubane płatki zalewamy wodą, dodajemy sparzone i wyszorowane z wosku, pokrojone pomarańcze (razem ze skórką). Gotujemy około 10- 15 minut i odstawiamy na 12 godzin.



Po tym czasie odcedzamy na sitku, dociskając płatki i pomarańcze. Następnie dodajemy według uznania cukru i soku z cytryny. Podgrzewamy, mieszamy aby cukier się rozpuścił i doprowadzamy do wrzenia (ale nie gotujemy).
Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków i ustawiamy do góry dnem. Wkładamy słoiczki np. do kartonu i przykrywamy kocem i zostawiamy na kilka godzin aż wystygną. Jeżeli wieczka zostały "wciągnięte” nie trzeba ich wtedy dodatkowo pasteryzować🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz