środa, 24 kwietnia 2019

Domowy budyń waniliowy



Od czasu kiedy spróbowałam zrobić budyń z dobrze wszystkim  składników znajdujących się w prawie każdej kuchni czyli : mleka, jajek, masła, cukru i mąki ziemniaczanej nie kupujemy już gotowców. Wiele koleżanek Marty stwierdziło jest o wiele lepszy.😊

Składniki na domowy budyń:
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru lub inne substancji słodzacej ( według uznania) my lubimy mniej słodki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (przeważnie robię go sama, w przypadku braku tego prawdziwego ewentualnie wanilinowy też może być)
- 2 żółtka
- 1 lub 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej ( łyżka łyżce nie równa, jedni wolą budyń gęściejszy inni bardzie płynny), trzeba sobie dopasować ilość.😉

Przygotowanie :
 1i 1/2  szklanki mleka  z masłem  cukrem, cukrem waniliowym zagotować.

Pozostałą cześć mleka zmiksować z żółkami i mąką ziemniaczaną. Mieszając dodać do gotującego się mleka, gotować przez 1 minute a małym ogniu i gotowe. 😊 Smacznego
Pozdrawiam Beata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz