Czas na zimowe syropy. Dzisiaj przygotowałam syrop pomarańczowy, cynamonowy i imbirowo- cytrynowy. W planie są do zrobienia jeszcze syrop kokosowy i waniliowy do kawy, oraz syrop z głogu z przyprawami.
 |
Syrop pomarańczowy - przepis jest bardzo prosty:
1 litr soku pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego )
0,5 kg cukru ( według uznania jeśli ktoś lubi mniej słodki )
Do soku dodać cukier, całość podgrzewać aż cukier się rozpuścił, następnie przelać do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Zamiast cukru białego można dodać cukier trzcinowy.
Syrop cynamonowy:
1,5 litra wody
6 - 7 lasek cynamonu
2 szklanki cukru trzcinowego
Do garnka wlać wodę, dodać cynamon i zagotować. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu aż płyn się zredukuję o połowę od czasu do czasu mieszając. Lasek cynamonu nie wyrzucać, dodać do słoiczków z syropem. Smak będzie się pogłębiał. Syrop przechowywać w lodówce. |
 |
Syrop imbirowo - cytrynowy - przepis w późniejszym czasie. Nie jest jeszcze gotowy, czeka na dokończenie.
POZDRAWIAM |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz